Hur komplicerat det är att göra bokslutet beror på hur omfattande verksamheten är. Vi har satt ihop en checklista som är tänkt att kunna användas av de flesta utan att bli för krånglig.
För en fylligare beskrivning och bakgrund hänvisar vi till vår artikel om Bokslut och Årsredovisning.
Vad som behövs göras i bokslutet beror på verksamheten och dess bokföring. En balansrapport är en väldigt bra utgångspunkt för bokslutsarbetet.
Att ha koll på och förstå dessa saldon är en viktig del i bokslutet.
Detta steg beror självklart på bokföringen. Nedan listats några vanligt förekommande konton/kontoserier med lite korta kommentarer:
Balanskonto | Kommentar |
---|---|
1900-1989 Kassa och Bank | Stäm av dessa mot kontoutdrag. Exempelvis skall det finnas lika mycket på kontot i banken, på bokslutsdagen, som i bokföringen. |
1630 Skattekontot | Det skall finnas lika mycket på skattekonto hos skatteverket, på bokslutsdagen, som du har i bokföringen. |
1500-1559 eller 1580-1589 Kundfordringar | Summan skall stämma överens med summan av de skickade fakturor eller liknande, som inte betalts under året, men som bokförts under året. |
2440-2449 Leverantörsskulder | Summan skall stämma överens med summan av mottagna fakturor eller liknande, som ännu inte betalts men bokförts under året. |
Se till att momsavstämning är gjord för den period som är aktuell för er. År, kvartal eller månad.
Om ni har saldon på konton:
Så behöver ni troligtvis göra en lagerinventering, lagervärdering och lagerförändring.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Har ni pågående arbeten och uppdrag till fastpris? I så fall skall ni periodisera dessa arbeten.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Om ni har saldon på konton som börjar med:
Så skall ni troligtvis skriva av saker som finns i er verksamhet. Avskrivningarna följer den plan som ni sätter upp då denna typ av inköp gjorts. En vanlig avskrivningstid är 5 år.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Tillgångar i balansräkning skall, så bra som det går, vara värderade till ett korrekt värde. Detta gör att man ibland måste skriva ner värdet på t.ex. aktier, byggnader, kundfordringar etc.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Tillgångar i balansräkning skall, så bra som det går, vara värderade till ett korrekt värde. Detta gör att man ibland måste skriva upp värdet. Notera att man bara får skriva upp värdet på byggnader och mark om man använder K2-regelverket.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Kallas ofta förutbetalda kostnader. De skall egentligen inte påverka resultatet och därför skall de bokföras temporärt tills bokslutet är klart och man påbörjat följande räkenskapsår.
Kallas ofta upplupna kostnader. De skall påverka resultatet och därför skall det bokföras även om man ännu inte betalt dem. Detta skall göras även om ni använder kontantmetoden för att bokföra fakturor.
Kallas ofta förutbetalda intäkter, t.ex. någon som betalt er en förskottshyra. De skall egentligen inte påverka resultatet och därför skall det bokföras temporärt tills bokslutet är klart och man påbörjat följande räkenskapsår.
Kallas ofta upplupna intäkter. De skall påverka resultatet och därför skall det bokföras även om man ännu inte fått betalt för dem. Detta skall göras även om ni använder kontantmetoden för att bokföra fakturor.
Om ni förvaltar pensionsmedel eller kapitalförsäkringar, eller innehar utländska pensions- eller kapitalförsäkringar så skall ni betala och bokföra avkastningsskatt.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
I så fall behöver ni betala och bokföra särskild löneskatt på pensionskostnader.
Använder ni Årsredovisning Online så ser tjänsten till att detta blir korrekt.
För mer information se Artikel på bokförinsgtips.se
Om ni vill göra avsättningar eller återföringar så måste dessa göras innan man börjar beräkna skatten och ta fram resultatet. Använder ni Årsredovisning Online hanteras detta av tjänsten, så man behöver inte bokföra avsättningar eller återföringar i förväg.
När du gör din årsredovisning i Årsredovisning Online får du hjälp med att räkna ut hur stor avsättning du får göra och när den måste återföras. Du får också hjälp med bokföring av återföring och avsättning.
Skapa gärna ett konto. Det kostar inget att testa och du förbinder dig inte till något.
För mer information se även vår artikel om Periodiseringsfonder
Skatten baseras på företagets resultat, men det är skillnad på ”det skattemässiga” resultatet och ”det bokföringsmässiga” resultatet.
Använder ni Årsredovisning Online så ser tjänsten till att detta blir rätt.
För mer information kring hur det fungerar, se vår artikel om Hur räknar man ut bolagsskatt i ett aktiebolag? och Hur bokför man skatt och årets resultat?
Nu skall årets resultat bokföras och sedan är det dags för Årsredovisning och Inkomstdeklaration.
Använder ni Årsredovisning Online så skapas de verifikationer (bokföring) som behövs automatiskt.
Nu är ni redo att skapa själva årsredovisningen och göra en inkomstdeklaration.
Använder du Årsredovisning Online kan sedan både deklaration och årsredovisning lämnas in digitalt. Det går även att signera årsredovisningen elektroniskt - du slipper helt använda papper om du inte vill.
Årsredovisning Online hjälper dig med både skatteberäkning, inkomstdeklaration och årsredovisning.
Skapa gärna ett konto. Det kostar inget att testa och du förbinder dig inte till något.