kvinna i mössa
Årsredovisning och deklaration

Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor som kan dyka upp i arbetet din årsredovisning och deklaration. Använd sökfältet eller välj en kategori för att enklast hitta det du letar efter.

När ska årsredovisningen vara inlämnad?

Årsredovisningen måste lämnas in senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Så om ditt räkenskapsår slutar 31 december är därmed sista inlämningsdatum 31 juli. Om sista dagen infaller på en helgdag får man dock lämna in årsredovisningen nästkommande vardag.

Mer information om vilka datum som gäller finns i vår artikel för inlämning av årsredovisning och inkomstdeklaration 2

Läs mer

Kan jag göra min bokföring i Årsredovisning Online?

Nej, det går inte att upprätta bokföring i Årsredovisning Online. Bokföringen behöver vara helt klar innan du påbörjar processen att skapa din årsredovisning och deklaration.

Bokslutet behöver i princip vara helt klart med undantag för vissa verifikationer så som t.ex. avsättning och återföring av periodiseringsfonder, skatt på årets resultat och årets resultat. Dessa verifikationer kan Årsredovisning Online skapa åt dig.

Läs mer

Jag lyckas inte ladda upp SRU-filerna till Skatteverket. Vad är fel?

Vi rekommenderar att man använder sig av direktkopplingen till Skatteverket i steg 9 för inlämning av deklaration. Är det så att du behöver använda SRU-filer så har vi sammanställt de vanligaste orsakerna till att problem uppstår:

När man loggar in i filöverföringstjänsten kan man i ett läge välja mellan bl.a. "Periodisk sammanställning" och "Inkomstdeklaration". Här ska man välja "Inkomstdeklaration". Väljer man "Periodisk sammanställning" och försöker ladda upp en fil får man ett kryptiskt felmeddelande.

Filerna man laddar upp måste heta exakt "info.sru" och "blanketter.sru". Ett ganska vanligt problem är att det redan ligger filer med dessa namn i nedladdningskatalogen (t.ex. för att förra årets filer ligger kvar, eller att man har flera företag att deklarera), och då lägger webbläsaren på ett löpnummer i filnamnet. I det här läget går det inte att ladda upp filerna - Skatteverkets tjänst tar t.ex. inte emot "info (2).sru" - utan de måste döpas om. Enklast är att ta bort alla SRU-filer (eller flytta dem till en annan katalog) och sedan ladda ner årets filer igen.

Läs mer

Var kan jag hitta/laddar ner fastställelseintyget?

Fastställelseintyget hanterar man olika beroende på om man lämnar in digitalt eller på papper. Fastställelseintyget finns inte med på originalet, och inte heller på utkastet.

Vid digital inlämning finns fastställelseintyget bara på den digitala kopia som man lämnar in till Bolagsverket. Som sista steg i processen loggar man in på Bolagsverkets webbplats, på "Eget utrymme", granskar årsredovisningen och skriver under fastställelseintyget med BankID.

Vid inlämning på papper ska fastställelseintyget finnas på första sidan av den kopia av årsredovisningen som lämnas in. I steg 9 "Lämna in" kan du ladda ner en separat förstasida med fastställelseintyget. Du skriver ut och skriver under denna sida, och lämnar in tillsammans med kopian av årsredovisningen. Notera att underskriften på fastställelseintyget ska vara i original.

Läs mer

Det stod något om verifikationer att bokföra. Vart har de tagit vägen?

Årsredovisning Online skapar upp verifikationer att bokföra i vissa lägen. Dessa verifikationer behöver dock inte bli bokförda direkt, utan man kan först göra klart årsredovisningen (programmet justerar automatiskt årsredovisningen) och hantera bokföringen när man är färdig.

När du är klar med årsredovisningen får du en lista med de verifikationer som är kvar att bokföra. Du hittar listan i steg 9 "Lämna in" när du har betalat. Listan finns på fliken "Att bokföra".

Läs mer

Jag använder SpeedLedger, hur får jag över min bokföring till årsredovisning online?

Genom att använda dig av kopplingen mellan Speedledger och Årsredovisning Online kan du enkelt föra över din bokföring till oss. Du kan även göra det genom att "exportera" din bokföring i en så kallad SIE-fil. När detta är gjort så läser du enkelt in bokföringen hos oss. På följande sida kan du läsa mer om SIE-filer. Om du får problem med att exportera SIE från SpeedLedger så är det bästa att kontakta deras support.

Läs mer

Jag använder Bokio, hur får jag över min bokföring till Årsredovisning Online?

När du ska skapa en ny årsredovisning så kan du välja "Bokio". Här får du mer information om hur du kan läsa in bokföring från Bokio till Årsredovisning Online.

Önskar du ytterligare information om hur integrationen mellan oss och Bokio fungerar? Då rekommenderar vi att kolla in artikeln: Hur gör jag om jag har min bokföring i Bokio?

Läs mer

Måste man ha ett bokföringsprogram och läsa in SIE-fil?

Nej, man behöver inget bokföringsprogram, det går att mata in siffror direkt. Dock rekommenderar vi alla starkt att hantera sin bokföring i en tjänst eller ett program. Det troligaste är att man i slutändan sparar tid och pengar på detta. Lär dig mer om vad en SIE-fil är.

Läs mer

Varför förekommer samma namn två gånger i signaturen i min årsredovisning som man hittar på Bolagsverket?

Det är Bolagsverket som valt att visa signaturer för elektroniskt signerade årsredovisningar på detta sättet. Så detta är helt i sin ordning.

Läs mer

Min deklaration verkar inte ha kommit in till Skatteverket, vad har hänt?

Tyvärr har vi inget sätt att kontroller status för om din deklaration lämnats in hos Skatteverket. För att säkerställa att deklarationen blir inlämnad det mycket viktigt att du följer alla steg i vår guide.

Om den inte har kommit in så behöver du gå tillbaka till avsnitt 9 och följa guiden för att lämna in deklarationen. Se även mer information i vår artikel om Inkomstdeklaration 2.

Läs mer

Jag/Min revisor vill ha jämförelseår i noter?

Det är inte längre obligatoriskt med jämförelseår i noter (se BFNAR 2016:10, kommentaren till punkt 3.10). Vi har därför förenklat och tagit bort dessa. Det går dock att slå på själv om du har det valet i avsnitt 6 Noter.

Läs mer

Vad kostar tjänsten?

Priserna finner du på följande sida: Pris

I programmet kan du köpa 1, 5 eller 10 st årsredovisningar. Tillhör du en redovisningsbyrå och önskar köpa fler årsredovisningar kan du se prislista för detta på följande sida: För redovisningsbyråer

Läs mer

Fungerar tjänsten för enskild firma, handelsbolag, förening eller stiftelse?

Vår tjänst är enbart anpassad för aktiebolag som redovisar enligt K2. Tjänsten fungerar inte till andra bolagsformer så som t.ex. enskild firma, handelsbolag, föreningar eller stiftelser.

Läs mer

Kan man ändra efter inlämning?

Ja, det kan man göra. Om man ändrar och lämnar in en ny årsredovisning så behöver man meddela Bolagsverket skriftligen om detta. Tänk dock på att man inte anser det som god redovisningssed att ändra bokföringen efter en inlämnad årsredovisning. Mer om detta kan du läsa på Bolagsverket.

Läs mer

När och hur betalar man?

Betalar gör man i slutet när det är dags att signera och lämna in. Du kan alltså testa hela tjänsten utan att lämna någon betalningsinformation.

Läs mer

Hur fungerar Årsredovisning Online?

Årsredovisning Online är en gör-det-själv-tjänst som utgår från företagets bokföring. Programmet guidar dig sedan genom arbetet att ta fram en årsredovisning och deklaration för företaget.

Tjänsten förutsätter att bokföringen är i ordning och att den som utför arbetet har insyn i företagets verksamhet. Enklast är att läsa in bokföringen i programmet. Detta gör du antingen via en SIE-fil eller genom en partnerkoppling, men det går även att manuellt lägga in uppgifterna.

Utöver själva tjänsten så har vi en hel del användbara artiklar som kan vara till stor hjälp, vänligen se våra artiklar

Läs mer

Jag kan inte godkänna förvaltningsberättelsen då det saknas siffror i flerårsöversikten?

Förvaltningsberättelsen går inte att godkänna om alla siffror i flerårsöversikten inte är inlagda. Tjänsten kan bara fylla i och räkna ut detta för de två senaste åren (det är endast dessa år vi har siffror för). Tidigare år får man skriva in för hand. Enklast är att ta fram en gammal årsredovisning och skriva av siffrorna från den.

Läs mer

Tjänsten varnar för att mitt aktiekapital är för lågt. Vad gör jag?

Anledningen till att aktiekapitalet är för lågt beror troligtvis på ett vanligt missförstånd. Det bokförda aktiekapitalet i ett aktiebolag får aldrig vara lägre än 25 000. (Innan ändringarna av regelverket var det 50 000 och det är det som är vanligast förekommande bland svenska företag)

Du kan läsa mer om detta i vår artikel Förbrukat aktiekapital

Läs mer

Jag behöver ett kvitto eller en faktura för min bokföring.

Du bör ha fått ett kvitto på mejl efter det att du har betalt. Om detta mejl inte kommit fram så kan du hitta alla dina kvitton om du klickar på den lilla gubben uppe till höger och väljer "Kvitton/betalningar

Kvittot gäller som underlag för din bokföring även ur momsperspektiv. Köper du för en större summa (större än 4000kr) så får du ange kompletterande uppgifter i samband med köpet.

Läs mer

Kortbetalning verkar inte fungera, vad ska jag göra?

Nets hanterar alla våra betalningar och det händer att de har problem. Ofta brukar det lösa sig efter ett litet tag. Skulle problemet kvarstår så är det bästa att kontakta vår support.

Läs mer

Vad ingår i supporten?

Vi hjälper till med allt som rör vår tjänst, det vill säga framtagande av årsredovisning och deklaration. Vår tjänst förutsätter att den löpande bokföringen är i ordning och att vissa bokslutsdispositioner är genomförda. Vi är inte redovisnings- eller skattekonsulter.

Var gränsen går är kanske svårt att veta och det går alltid att ställa frågan till oss. Vi gör alltid vårt bästa för att hjälpa till.

Läs mer

Min dator klagar på att mina SRU-filer är trasiga. Vad är fel?

Troligen är det inget fel, SRU-filer är inte gjorda för att vara läsbara, utan bara för att kunna bli inlästa maskinellt på Skatteverket. Normalt har man inget program som kan visa filerna installerat. Så om webbläsaren ger en varning om att filen inte går att öppna så är det ingen fara. Filen bör ha blivit sparade ändå, och kommer att gå att ladda upp till Skatteverket.

Läs mer

Kan jag ändra själv i den årsredovisningen som jag laddar ner?

Nej, årsredovisningen du laddar ner är i PDF-format, och det går inte att redigera. Det är dessutom så att om du lämnar in årsredovisningen digitalt så använder man ett annat format som heter XBRL. Detta format går inte heller att ändra i. Det bygger istället på att du matar in rätt uppgifter i Årsredovisning Online och utifrån detta skapar vi rätt dokument i rätt format. Alla obligatoriska uppgifter enligt K2-regelverket ska gå att mata in.

Läs mer

Jag har matat in avsättning till/återföring från periodiseringsfond. Varför får jag inte någon verifikation för detta?

Har du matat in förändringen (exempelvis avsättning till periodiseringsfond) direkt i resultat- och balansräkningen? Det vill säga genom att själv ändra posterna "Förändring av periodiseringsfonder" (i resultaträkningen) och "Periodiseringsfonder" (i balansräkningen)? Då kan systemet inte hjälpa till med bokföringen av dessa. För att använda den inbyggda hanteringen av periodiseringsfonder, lämna istället dessa fält orörda, och gå vidare till steg 4 "Skatt". Där kan du fylla i återföring och/eller avsättning, och då kommer vi dels att justera resultat- och balansräkning automatiskt, och dels skapa verifikationer att bokföra.

Läs mer

Kan jag ladda upp min resultat- och balansrapport till Årsredovisning Online i PDF-format?

Det går tyvärr inte att ladda upp sin resultat- och balansrapport till Årsredovisning Online i PDF-format. Vill du läsa in din bokföring automatiskt behöver du ha en SIE-fil, eller använda en eventuell direktkopplingen till ett bokföringsprogram. Det går dock utmärkt att skriva in siffror för hand.

Läs mer

Jag använder Fortnox, hur får jag över min bokföring till Årsredovisning Online?

För att föra över din bokföring från Fortnox till Årsredovisning Online behöver du "exportera" din bokföring i en så kallad SIE-fil. När detta är gjort så läser du enkelt in bokföringen hos oss. På följande sida kan du läsa mer om SIE-filer. Om du får problem med att exportera SIE från Fortnox så är det bästa att kontakta deras support.

Du kan även använda deras API för att läsa in din bokföring. Välj i sådana fall att skapa årsredovisning "Från Fortnox" och följ instruktionerna. Behöver du uppdatera efter att ha ändrat din bokföring i Fortnox så kan du välja att läsa in bokföringen på nytt och följa instruktionerna.

Läs mer

Jag saknar ett fält i balans- eller resultaträkningen, var hittar jag det?

Om du saknar ett fält som du letar efter i den ordinarie vyn, så finns knappen "Visa alla poster". Genom att klicka här kan du se fler fält som tidigare var dolda.

Läs mer

Fungerar tjänsten för vilande aktiebolag?

Årsredovisning Online fungerar alldeles utmärkt för alla aktiebolag som följer K2-regelverket, även för s.k. vilande aktiebolag.

Läs mer

Årsredovisningen verkar inte ha kommit in till Bolagsverket, vad har hänt?

Om du har lämnat in digitalt så finns det information i tjänsten om vilken status den har hos Bolagsverket. Det vanligaste problemet är att man glömmer att signera fastställelseintyget för årsredovisningen hos Bolagsverket.

Läs mer

Har ni några mängdrabatter för byråer/ekonomiavdelningar?

Ja, för att läsa mer om vår mängdrabatter för t.ex. byråer, se avsnittet För redovisningsbyråer. Här kan du läsa mer om vilka paket som finns.

 

Läs mer

Jag skulle behöva hjälp med bokföringen, kan ni hjälpa mig?

Vi har inte möjlighet ge råd eller hjälp med bokföringen då vi är inte redovisningskonsulter.

Vi har en hel del information och hjälp kring saker som man kan behöva tänka på. När det gäller bokföringen så är Råd och tips om du tänker bokföra själv en bra start. 

Vi har även samarbetspartners som mot ersättning kan hjälpa till med detta. Observera att vi bara förmedlar denna kontakt och inte har någon övrig inblandning i vidare diskussioner och eventuella samarbeten.

Hör av er till oss om ni vill ha kontaktuppgifter till en partner.

Läs mer

Min balansräkning balanserar inte/går inte ihop, vad är felet?

Vi försöker presentera det vi har identifierat så gott det bara går. Dock behöver man generellt sett gå tillbaka till sin bokföring och leta efter problemet i den. En balansräkning skall balansera om man utfört korrekta verifikationer.

Läs mer

Ingår inkomstdeklaration 2 i priset?

Ja det stämmer, Inkomstdeklaration 2 ingår i vårt paket tillsammans med årsredovisningen för ditt aktiebolag.

Läs mer

Kan man ändra efter att man betalt?

Du kan ändra hur mycket och ofta du vill i din årsredovisning oavsett om den är betald eller inte. Detta gör du genom att klicka på "Ändra" i steget du vill göra justeringar i. 

Läs mer

Hur fungerar mängdrabatter hos Årsredovisning Online?

Du kan välja att betala för varje årsredovisning med deklaration separat, det är vad de flesta av våra kunder gör. Om du ska göra många erbjuder vi mängdrabatter. Det fungerar så att du förbetalar för 5 eller 10 stycken årsredovisning med deklaration. Därefter "avräknar" du från antalet varje gång du är färdig och vill lämna in en ny årsredovisning med deklaration.

Köper du fler än en årsredovisning på en gång kan du använda dem för flera företag och/eller under flera år. Det finns ingen begränsad giltighetstid. 

Se mer information om våra priser här.

Läs mer

Tjänsten klagar på att jag har en negativ skuld och/eller fordran och att det påverkar soliditeten?

En negativ skuld är egentligen en fordran och ska vara redovisad som sådan. Omvänt är en negativ fordran egentligen en skuld och ska vara redovisad så. Har man negativa skulder eller tillgångar så blir dessutom beräkningen av soliditet fel. Soliditeten kan då bli negativ eller större än 100%. I många situationer justerar vi automatiskt så att det blir en korrekt beräkning, men om vi inte kan göra detta så visar vi ett varningsmeddelande. När detta sker bör du då titta närmare på den bokföring som är gjord. För mer information se gärna vår artikel Negativa skulder och fordringar

Läs mer

När skall mitt första räkenskapsår börja?

Ditt första räkenskapsår börjar på företagets registreringsdatum. Om du inte vet detta kan du logga in på Verksamt.se och leta efter fältet "Företaget registrerat".

Läs mer

Jag har bara ett privat kort. Hur skall jag kunna betala?

Du bokför detta som ett eget utlägg. Se vår artikel om hur du bokför köpet när det har blivit betalt med privat kort eller Swish.

Läs mer

Jag vill inte betala med kort. Kan jag använda ett annat betalsätt?

Om du inte vill betala med kort kan du i samband med betalningen istället välja Swish som betalsätt.

Läs mer

Hur kan man se och ändra revisorsuppgifter?

När du betalt får du möjligheter att hantera de delar som har med revisorn att göra. Om du väljer inlämning digitalt så får du bjuda in din revisor att arbeta med årsredovisning och revisionsberättelse. Om du väljer papper så får du skriva in revisorns uppgifter så att de blir utskrivna på årsredovisningen.

Läs mer

Artiklar

Här hittar du intressanta och informativa artiklar om allt från årsredovisningar till att driva aktiebolag.

Ung kvinna bär på en krukväxt
Bokslut och årsredovisning
Årsredovisning Online

Vad ska förvaltningsberättelsen innehålla?

I följande artikel går vi igenom vad en förvaltningsberättelse i årsredovisningen är och vilka olika delar den...
whiteboardtavla med beräkningsexempel
Årsredovisning Online

Noter i Årsredovisning Online

I en årsredovisning ska det ingå vissa tilläggsupplysningar eller noter. Noterna ger antingen upplysningar som...
person som sitter vid ett bord och arbetar vid sin bärbara dator
Bokslut och årsredovisning

Att göra bokslut och årsredovisning

Vad är egentligen ett bokslut och hur hänger det ihop med årsredovisning? Hur gör man? Lär dig om bokslut, avs...

Hittade du inte svaret du sökte?

Hör av dig till oss med din fråga. Som kund kan du välja att chatta, mejla eller ringa till oss.

Kontakta oss