När du driver en enskild firma deklarerar du med hjälp av NE-bilagan i din privata deklaration. Här sammanställer du företagets resultat, tillgångar och skulder samt gör skattemässiga justeringar. I den här artikeln går vi igenom vilka förberedelser som krävs och vilka delar NE-bilagan består av.
Att upprätta en NE-bilaga för en enskild firma kan ibland kännas lite krånglig, men med rätt hjälpmedel går det betydligt smidigare. I följande artikel går vi igenom grunderna för hur du upprättar deklarationen i din enskilda firma.
En NE-bilaga är den del av deklarationen där du redovisar resultatet i en enskild firma – alltså hur mycket du har tjänat och vilka kostnader du har haft. Du bifogar den till din vanliga inkomstdeklaration, och den fungerar som underlag för att beräkna hur mycket skatt du ska betala för verksamheten.
För att kunna fylla i NE-bilagan behöver du först ha ett årsbokslut. Det är en sammanställning av företagets ekonomi som visar intäkter, kostnader samt företagets tillgångar och skulder.
Det finns olika regelverk för upprättande av bokslut. Om din omsättning understiger 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut, vilket gör processen smidigare. Det innebär ett mindre omfattande bokslut där du inte behöver tillämpa vissa regler som gäller för ett vanligt bokslut.
Du skickar inte in bokslutet till Skatteverket, men du använder det som underlag för att fylla i rätt siffror i din NE-bilaga.
När bokslutet är klart är det dags att ge sig på NE-bilagan. Den är indelad i tre huvuddelar:
Mathilda driver en enskild firma där hon själv har upprättat sin bokföring och sitt bokslut. Nu är det dags för henne att göra sin inkomstdeklaration med tillhörande NE-bilaga för beskattningsåret.
Under året har Mathilda sålt varor för 205 000 kr. Kostnaderna, inklusive material, lokalhyra och avskrivningar, uppgick till 65 000 kr, vilket gav ett bokfört resultat på 145 000 kr.
När hon gick igenom bokföringen upptäckte hon att hon hade registrerat 2 000 kr som en intäkt trots att den inte skulle räknas med. Det rörde sig om en inkomstränta på skattekontot. Hon behövde också lägga till en kostnad på 500 kr för milersättning, som inte fanns med i bokföringen.
För att minska skatten för året satte Mathilda av 20 000 kr till en periodiseringsfond, detta gör att hon kan skjuta upp beskattningen av en del av vinsten.
I deklarationen för föregående år beräknade Mathilda egenavgifterna till 5 000 kr enligt en schablonberäkning som motsvarade 25% av resultatet innan beräkning av egenavgifter. Eftersom den exakta egenavgiften inte kan fastställas i förväg, använder hon denna metod. I samband med slutskattebeskedet fick Mathilda reda på att Skatteverket hade beräknat den faktiska egenavgiften till 4 200 kr. Hon justerar detta i NE-bilagan genom att ange beloppen i ruta R40 och R41.
Mathilda beräknar sedan årets egenavgifterna enligt samma schablonberäkning och summan placeras i ruta R43. Hon gör samma justering nästa år när hon fyller i NE-bilagan på nytt.
Efter att egenavgifter och andra justeringar räknats in, blev det slutliga beskattningsbara överskottet 92 475 kr. Slutligen skriver hon in överskottet i punkt 10.1 i Inkomstdeklaration 1.
Läs mer om vår nya tjänst och anmäl ditt intresse om du önskar en uppdatering när tjänsten finns tillgänglig för dig.
Här kan du hitta relaterade artiklar inom samma kategori.